Simpele manieren om je blog te verbeteren -
29/09/2015


Simpele manieren om je blog te verbeteren
In de alweer 8 jaar(!) dat ik blog, heb ik de nodige fouten gemaakt. Maar hé… Dat is helemaal niet erg. Ik heb hier immers veel van geleerd en op basis hiervan mijn blog kunnen bijschaven. Dit zijn handige tips om ook jouw blog te verbeteren. Benieuwd?

Houd je about- en contactpagina up-to-date
Iets waar ik zelf ook niet bepaald een ster in ben. Om deze reden heb ik er dan ook voor gekozen om mijn leeftijd niet meer te vermelden op mijn about-pagina, omdat ik deze toch steeds vergeet te veranderen. Ook ontdekte ik onlangs dat ik nog een The Devil Wears Prada-plaatje op mijn contactpagina had staan. Oké. Dit zijn natuurlijk niet per definitie rampen, maar het kan soms wel ietwat onprofessioneel staan. Al dan niet enórm verwarrend. Heb jij er ook zoveel moeite mee om dit bij te houden? Kies dan voor tijdloze teksten. Ofwel: zonder getallen die je steeds moet aanpassen of tijdsaanduidingen als ‘onlangs ben ik afgestudeerd’.

Declutter je categorieën
Nog geen half jaar geleden had ik misschien wel een vijftiental aan categorieën waaronder ik al mijn posts wist te scharen. Totaal niet overzichtelijk. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheid, maar vooral ook omdat ik vele categorieën niet meer gebruikte (lees: ‘CosmoGIRL! Blogs’). Toen mijn blog een restyling kreeg, wist ik één ding zeker: ik wil véél minder categorieën. Ik bedacht vijf pijlers die goed bij mijn blog passen (DIY, Fun, Lifestyle, Overig, Persoonlijk) en de overige categorieën kregen een enkeltje prullenbak. Door je categorieën te declutteren maak je je blog veel meer overzichtelijk, maar ook gebruiksvriendelijk. Een absolute aanrader.

Update oude posts
Oké, dit is echt een hels karwei maar het kan wel de vindbaarheid van oude artikelen verbeteren. Door de titels van oude posts meer SEO-vriendelijk te maken, zijn ze (dus) beter vindbaar waardoor ook deze posts potentiële nieuwe bezoekers trekken. Het vergt wel enige tijdsinvestering, maar de resultaten maken het harde werk het absoluut waard. Oh, en als je tóch bezig bent: controleer je oude posts dan ook meteen op gebroken links. Al heb je hier overigens ook héél handige plugins voor ;-)

Upload een favicon
Een watte? Een favicon is kleine plaatje wat je soms aan de linkerkant van een url ziet staan. Het geeft je blog weer nét dat beetje meer uitstraling. Zo koos ik bijvoorbeeld voor een roze ballon in de vorm van de welbekende teckel. Persoonlijk vind ik dit wel passen bij de vrolijke uitstraling van mijn blog en mijn doel iedereen te allen tijde met een glimlach van mijn blog te laten vertrekken. En, en, en…. Did it work ;-)? Zelf heb ik de favicon overigens ingesteld met behulp van de plugin ‘All in one Favicon’.

Schrijf back-up posts
Er kunnen 1001 dingen in je leven voorvallen, waardoor je geen tijd (of zin) hebt om te bloggen. In dit geval is het altijd makkelijk om wat tijdloze back-up posts achter de hand te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een tag of een algemeen artikel met tips of een lifehack. Ook enorm handig als je absoluut geen inspiratie hebt. Het is natuurlijk niet noodzakelijk om iedere dag (of: vijf keer in de week) iets te posten,maar het kan wel een geruststellende gedachte zijn dat je al-tijd iets achter de hand hebt. You never know.

Wat is jouw favoriete tip om je blog te verbeteren?54 reacties


  29 september 2015

  Vooral het schrijven van back-ups vind ik een goede.. Ook de categorieën vind ik een fijne, ik vind het altijd zo onoverzichtelijk als ik op een blog ben en daar ontzettend veel categorieën zijn.  29 september 2015

  Goede tips, daar heb ik wat aan! Ga eens naar Favicon kijken!  29 september 2015

  Handige tips! Bedankt!  29 september 2015

  Check, check, check! Alleen de about-pagina op onze blog klopte niet meer, zie ik nu, want onze leeftijden zijn nog niet aangepast. Woeps! X  29 september 2015

  Goede tips! Ik heb laatst onze blog helemaal opgeschoond, oude artikelen waar de afbeeldingen op een of andere manier van waren verdwenen weggegooid en categorieën duidelijker gemaakt (:  29 september 2015

  Toffe tips! Ik weet wel niet of het aan mijn computer/internet ligt, maar bij jou heb ik eigenlijk nog nooit die favicon gezien! :)  29 september 2015

  Goede tips! Vooral het updaten van mijn ‘about me’ pagina moet ik inderdaad eens hoognodig doen! En een favicon heb ik ook nog niet, dus dat ga ik ook eens toevoegen! Thanks voor de fijne tips <3  29 september 2015

  Goede tips! Het updaten van de info pagina vergeet ik ook vaak. Maar vooral de categorieën beter indelen is echt iets waar ik aan moet werken – ik heb denk ik wel dertig categorieën! Had eigenlijk nooit gedacht dat dit voor anderen misschien onoverzichtelijk is, haha. Moet er dus toch maar eens naar gaan kijken…

  Leuk trouwens dat je mijn flamingo achtergrondje nog steeds gebruikt op je telefoon :D *trots*.  29 september 2015

  Ik moet echt mijn oude posts aan nieuwe posts gaan linken, maar dat is inderdaad zó’n vervelend klusje!  29 september 2015

  Goede tips! Ik ben op dit moment toevallig bezig met het aanpassen van mijn oude artikelen. Mede door mijn nieuwe lay-out kloppen de indelingen en de afbeeldingen niet meer, dus die zet ik goed en dan controleer ik meteen de SEO. Het is inderdaad wel enorm veel werk, maar ja, uiteindelijk de moeite waard. x  29 september 2015

  Hele handige tips, thanks! Ik ga vanavond mijn oude artikelen maar eens SEO vriendelijk maken :-)  29 september 2015

  Goede tips!

  x  29 september 2015

  Die about pagina vind ik zelf heel belangrijk. Ik denk dat ik hem toch maandelijks eens onder de loep neem. Ook met oude artikels checken ben ik wekelijks bezig (heb nog een hele lange weg te gaan daarbij hihi)  29 september 2015

  Handige tip! Vooral dat met die contact-en aboutpagina is heel belangrijk, maar volgens mij vergeet iedere blogger dat..  29 september 2015

  Fijne tips! Mijn about pagina vergeet ik ook het grootste deel van de tijd, oeps!  29 september 2015

  Back up posts zijn echt mijn downfall, haha. Ik krijg het maar niet voor elkaar om vooruit te schrijven. En als ik het wel doe, voelt het eigenlijk alweer gedateerd als ik het dan publiceer, wat de fun er een beetje uithaalt (klinkt dat gek?). Maar ik WEET dat het slim is en ik ga er echt mijn best op doen. Pinky promise. ;)  29 september 2015

  Hele fijne tips! Vooral dat artikelen back-uppen goed idee!  29 september 2015

  Handige tips! Haha geen leeftijd meer zetten in de over mij pagina is best slim eigenlijk!  29 september 2015

  Goede tips! Ja informatie op de about pagina vergeet ik ook altijd aan te passen hahaha!  29 september 2015

  Handige tips! Bedankt!  29 september 2015

  Hele goede tips! Ik ben er ook helemaal mee eens! Ik moet alleen echt is beginnen met de back-up posts. Ik heb wel heel veel concepten in mijn wordpress staan en evernote staat vol met inspiratie, hersenspinsels en teksten, maar ik heb niet echt back-up posts die ik wel nodig kan hebben de komende tijd haha. Thanks for the reminder!  29 september 2015

  Je favicon werkt bij mij niet! Maar dit zijn inderdaad hele goede tips, leuk!  29 september 2015

  Bedankt voor de tips :) Ik blog nu al vanaf februari, maar ben eigenlijk helemaal nog niet bezig met SEO. Binnenkort toch maar eens uitzoeken hoe dat precies werkt, of heeft iemand hier nog tips voor een beginner?  29 september 2015

  Wat een fijne tips! Vooral die back-up posts, echt een handige tip!  29 september 2015

  Ohh die back up posts. Heeeeel slim, dat zou ik eens moeten doen, haha!

  ♥♥♥ Saskia  29 september 2015

  Hele goede tips! Het enige wat ik niet kan doen is m’n aantal categorieën verminderen. Ik kan een reis artikel over Italië moeilijk niet in die categorie zetten haha  29 september 2015

  leuk geschreven, en leuk tips :)  29 september 2015

  Wat een goede tips zeg!
  Heb ik zeker wat aan.. Liefs


  Marrit

  29 september 2015

  Hmmm. bij mij werkt je favicon niet!  29 september 2015

  Ik zou echt eens werk moeten maken van die categorieën. Ik blog al anderhalf jaar en ik gebruik nog steeds enkel tags. Tijd om mijn luie zelf eens streng toe te spreken :-)  29 september 2015

  Wat een handige tips, dankjewel!  29 september 2015

  Je favicon doet het niet bij mij. Handig overzicht, zó waar inderdaad. Het zijn van die dingen die je diep van binnen wel weet, maar gewoon vaak vergeet. :)  29 september 2015

  Ik denk dat ik qua categorieën inderdaad nog wel iets kan leren. Over die van mij ben ik nog niet echt tevreden. Verder vind ik een planning wel erg fijn, zodat ik de dag vantevoren niet ineens nog moet bedenken wat ik eigenlijk wil schrijven. Ik heb een fulltime baan, waardoor ik doordeweeks niet veel tijd heb. In het weekend werk ik dus wat vooruit, zodat ik doordeweeks ook af en toe een avondje ‘niks’ hoef te doen.  29 september 2015

  Super handige tips! Ik heb ook echt veels te veel categoriën. Ga het gelijk aanpassen.  29 september 2015

  Fijne tips! Ik heb laatst juist mijn categorieën lijstje verwijderd, maar denk dat ik dat binnenkort maar even aan ga passen. Uiteraard op een overzichtelijke manier ;) En ik heb mij eigenlijk nog nooit verdiept in SEO, binnenkort ook maar eens mee beginnen dan. Pff, je zet me wel aan het werk zo (in a good way) haha X  29 september 2015

  Die tips van de about pagina is echt handig! Ik vermeld namelijk altijd mijn leeftijd en dat ik ben afgestudeerd. Ik moet dat dan altijd veranderen haha en dan vergeet ik dat…  29 september 2015

  Onwijs fijne tips!
  Ik moet echt eens categorieën gaan organiseren op mijn blog want wat je zegt, het is veel gebruiksvriendelijker! En oude artikels na gaan is ook wel eens een goed idee!  29 september 2015

  Heel handig!  29 september 2015

  Ik moet ook echt weer even naar mijn infopagina gaan kijken. Die vergeet ik regelmatig  29 september 2015

  Oehhh, deze ga ik even opslaan! Voor de helft snap ik niet waar je het over hebt (lol, goede blogger ben ik he ;p), maar aangezien ik mijn eigen .nl-tje wil is dit zeer handig en welkom! Thnx :D  29 september 2015

  Wat een super fijne en niet-standaard tips! Thanks!  29 september 2015

  Goede tips! Dankjewel :)  30 september 2015

  Thanks! Kort maar krachtige lijst. Idd dat seo toepassing vergt veel tijd!  30 september 2015

  Ik krijg maandelijks een agenda alert om cijfers te updaten (van statistieken, op de pagina “adverteren”) en het updaten van oude posts is al een jaar lang een never ending rotklus, maar zooooo de moeite waard :-)
  Als favicon heb ik mijn logo en de categorieën worden binnenkort opgeschikt (nieuwe layout, on it’s way!!!) . En ik ben ook een groot fan van vooruit werken met algemene posts, alleen loopt dat een beetje in de soep sinds de komst van de baby ;-)  30 september 2015

  Opgeschikt = opgeschoond, damn autocorrect!!!  30 september 2015

  Wat een handige tips! Ik ben pas net begonnen met bloggen dus ik ben blij met zulke tips. De favicon aanpassen (ik wist niet eens dat dit kon!) wil ik meteen gaan doen.  30 september 2015

  erphD9 Im obliged for the blog article. Want more.  30 september 2015

  Dat van die back-up is geniaal, de rest gebruik ik eigenlijk bijna allemaal al!  1 oktober 2015

  Handige tips! Een held ben je. :)  1 oktober 2015

  Wat een handige tips! Gaan me zeker een eindje vooruit helpen! Super bedankt  7 oktober 2015

  Wat een super fijne tips! Ik ga binnenkort mijn blog eens een beetje aanpassen met behulp van deze tips, bedankt :3


  Femke - Youniqueblog

  8 oktober 2015

  Oh, wat leuk! Heel fijn om te horen dat je er iets aan hebt :-)  11 december 2015

  Haha super grappig om te lezen!
  Toevallig heb ik van de week mijn About me-pagina vernieuwd en m’n categorieën ingeslimd!
  Dinsdag ga ik inderdaad eens aan de slag met de SEO van m’n oude artikelen.  12 december 2015

  Die back-up tips vind ik wel goed! Het enige is dat ik ze door m’n enthousiasme al onmiddellijk wil posten :) haha