Recept: zoete aardappelbrood van Chickslovefood
29/11/2016


zoete aardappelbrood recept chickslovefood

Zoals ik in het artikel over Het Meal Planning-kookboek van Chickslovefood schreef, wilde ik heel graag het zoete aardappelbrood proberen te maken. Toen ik vorige week een dag thuis aan het werk was, besloot ik me eraan te wagen. Vandaag deel ik met jullie het recept én vertel ik jullie wat ik ervan vond.

Eén van mijn meest favoriete type broden is de healthy banana bread van Chickslovefood. Toen ik al bladerend door hun nieuwe kookboek een recept voor zoete aardappelbrood tegenkwam, wilde ik deze dolgraag proberen. Met slechts vijf ingrediënten moest me dat vást wel lukken. Vandaag deel ik ook met jullie dit recept, zodat jullie letterlijk én figuurlijk een voorproefje krijgen van dit kookboek.

Zoete aardappelbrood

Ingrediënten (voor één brood):
– 2 zoete aardappels (500 gram in totaal)
– 1 flinke hand ongezouten pecannoten
– 300 gram speltmeel
– 4 eieren
– 6 el honing

Volgens het recept moet je allereerst de oven voorverwarmen op 175 graden. Echter leek mij dit niet helemaal logisch, gezien je de zoete aardappelen eerst 15 minuten moet koken. Zelf begon ik dus met het schillen van de zoete aardappelen, deze in stukjes snijden en ze in een pan met water te doen. Deze bracht ik aan de kook en vervolgens liet ik de aardappelen 15 minuten koken. In de tussentijd sneed ik de pecannoten in stukjes en haalde de aardappelblokjes na 15 minuten van het vuur (nú zette ik pas de oven aan). Het vervolg van de instructie: giet het water af en schep de stukjes in een mengkom. Prak de zoete aardappel fijn met een vork. Als het goed is, gaat dit heel makkelijk. Doe alle overige ingrediënten bij de geprakte zoete aardappelen en voeg 3 eetlepels olie toe gevolgd door een snufje zout. Volgens het recept moet je de ingrediënten nu goed door elkaar mixen met een lepel. Zelf vond ik het echter handiger om dit met een mixer te doen (sorry not sorry). Hierna schepte ik het mengsel in een beklede cakevorm (ik koos voor boter) en schoof deze de oven in. Na precies een uur mocht ik het zoete aardappelbrood eruit halen, welke -geheel volgens instructie- goudbruin was. Even afkoelen en… Eten maar.
zoete aardappelbrood recept chickslovefood zoete aardappelbrood recept chickslovefood

In alle eerlijkheid? Ik vond het zoete aardappelbrood minder lekker als van tevoren gedacht. Ik had ‘m… zoeter verwacht vanwege de hoeveelheid honing. Nu vond ik de smaak vrij neutraal en niet echt heel ‘bijzonder’. Sterker nog: ik vond het zoete aardappelbrood eigenlijk pas écht lekker met een beetje extra honing eroverheen. Helaas was dit zoete aardappelbrood dus niet zo succesvol als het bananenbrood. Jammer, maar hé… gelukkig zijn er nog 69 andere recepten die ik kan proberen ;-)

Hebben jullie weleens zoete aardappelbrood geprobeerd? Wat vinden jullie ervan? 

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER10 reacties


  29 november 2016

  Klinkt heel erg goed! Maar ik ben zelf ook wel echt een zoetekauw en als ik bananenbrood bak zorg ik er wel voor dat hij lekker zoet is. Misschien dat ik deze toch maar eens ga proberen, ik ben stiekem wel heel benieuwd :)  29 november 2016

  Ja, ahum ‘Oma Bakt’ hier: heb je er wel een snufje zout in gedaan? Anders smaakt het sowieso naar nat karton.. Ik ga hem denk ik wel een keertje proberen, bananenbrood vind ik veel te bananerig dus dit lijkt me wel een mooi alternatief voor als tussendoortje.


  Femke - Youniqueblog

  29 november 2016

  Yes, gedaan (zoals ook vermeld in het recept) maar dit mocht helaas niet echt baten. Vreemd!  29 november 2016

  Goeie tip om er misschien nog een beetje extra honing overheen te doen! Ik moet zeggen dat ik wel echt van zoet hou bij taart/koek, dus goede waarschuwing dit, haha. Wel leuk om eens te experimenteren op deze manier met zoete aardappel! Dat had ik zelf dus echt nooit kunnen bedenken.


  Femke - Youniqueblog

  2 december 2016

  Nee, ik ook echt niet! Vond het wel echt leuk om het een keer te proberen, maar een volgende keer doe ik er denk ik toch stiekem een zakje vanillesuiker bij, haha ;-)  30 november 2016

  Ziet er heerlijk uit  30 november 2016

  Zou dit wel eens willen proberem. Ik hou van zoete aardappel.  30 november 2016

  Hmmm het ziet er wel lekker uit! Gewoon een beetje extra suiker of honing toevoegen dan maar… Ik wil binnenkort ook echt eens bananenbrood gaan maken want dat heb ik dus nog nooit gedaan. Wat erg! In ons nieuwe appartement dan maar….


  Brenda

  19 januari 2017

  Een lieve vriendin had ‘m gemaakt en had er dadels bij in gedaan, errug lekker!!!


  Sarah

  24 januari 2017

  Dun laagje pindakaas of notenpasta er op smeren:-)