Minder moeten: een aantal handige tips om dit los te laten
13/12/2016


minder moeten tips
Ik was (oké, ben) een ster in heel veel van mezelf moeten. En dat kan nog weleens voor onrust zorgen. Gelukkig heb ik met hulp van een coach geleerd hoe dit gevoel los te laten. Na alle fijne reacties op het artikel ‘simpele dingen waardoor ik meer rust heb gecreëerd‘, bleek ‘veel moeten’ een feest der herkenning. Vele van jullie wilden ook ‘minder moeten’ van zichzelf. Dit zijn mijn tips om dit los te laten.

Zoals geschreven in dit artikel is van jezelf minder moeten vooral een verandering in gedachte(n) nodig. Het is voor mij dan ook heel lastig om uit te leggen wát ik precies heb veranderd. Toch ga ik mijn best voor jullie doen. Juist omdat ik weet hoe fijn het is om dit gevoel van ‘moeten’ los te kunnen laten. Zie het als een ‘minder moeten voor dummies’.

‘DAN MAAR GEWOON EVEN NIET’
Of het een goede Nederlandse zin is? Niet echt. Deze zin is echter precies wat ik denk als ik mezelf betrap opdat ik mezelf ergens toe ‘dwing’. Als ik mezelf écht te moe voel om ook nog maar iets te doen, dan sta ik mezelf toe om even niets te doen met dit specifieke zinnetje. Simpel, maar in mijn geval zéér effectief. De truc is denk ik vooral om het regelmatig tegen jezelf te zeggen in een situatie waarin je iets van jezelf moet. Mijn coach formuleerde het als ‘niets moet, alles mag’. Dat is natuurlijk ook een optie. Net wat voor jou werkt.

WAAROM MOET JE IETS VAN JEZELF?
Wanneer je van jezelf iets ‘moet’ is het handig om jezelf af te vragen wáárom dit zo is. Ben je bang dat je een onvoldoende haalt als je nu niet begint met leren? Denk je dat je wordt ontslagen als je geen overuren maakt? Of heb je jezelf een ander doemscenario aangepraat? Herkenbaar, maar: vraag jezelf dan ook af hoe realistisch je doemscenario is. Zo nu en dan voor jezelf kiezen zorgt er niet heus niet voor dat de wereld tegen je is. Sterker nog: het kan je zelfs een leuker mens maken, waardoor anderen je juist méér gaan gunnen. Dat ene doemscenerio mag dus per direct de prullenbak in.

RICHT JEZELF OP DE UITKOMST(EN)
Wat levert het je op als je iets níét moet van jezelf? Stel: je ‘moet’ van jezelf vanavond nog bloggen. Wat levert het je op als je dit wel doet en wat levert het je op als je dit niet doet? Dwing je jezelf om dit wel te doen dan heb je misschien wél een extra blog geschreven, maar is de uitkomst bijvoorbeeld vermoeidheid of misschien zelfs een gestrest gevoel. Kies je ervoor om het voor nu nog maar even te laten, dan word je juist door jezelf beloond door een fitter en meer uitgerust gevoel. Wie weet heb je dan de volgende dag genoeg energie om maar liefst twee blogs te schrijven binnen hetzelfde tijdsbestek ;-)

Zouden jullie ook graag ‘minder moeten’ van jezelf? Hoe gaan jullie hiermee om?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER

Categorie: Persoonlijk
Tags: ,


29 reacties


  13 december 2016

  Ik moet vaak minder van mezelf en soms lukt mij dat heel goed, maar vaak ook niet. Ik probeer dan ook na te gaan waarom ik iets moet en wat er zou gebeuren als ik dat niet op dat moment zou gaan doen. Vaak ik de ‘schade’ nadat ik erover na heb gedacht niet zo groot en dan moet ik iets minder snel van mezelf.


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Wat goed dat het bij jou al een beetje automatisch gaat, dat is het allerbelangrijkste ;-)  13 december 2016

  Heel erg herkenbaar dit! Ik moet ook altijd heel veel van mijzelf. Soms ga ik daar ook wel te ver in en ben ik achteraf moe en gestressed, maar ik probeer wel om bewust soms ook voor mijzelf te kiezen als ik merk dat het er gewoon even niet in zit.


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Precies, dat heb/had ik dus ook. Maar uiteindelijk is het inderdaad echt beter voor jezelf als je even niks doet.


  Ashley

  13 december 2016

  Pfoe zo herkenbaar dit! Ik zit nu zelf thuis van werk ivm overspannenheid omdat ik van mezelf teveel moest. Net als jij moet ik op een andere manier denken maar dat is nog best lastig!


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Wat vervelend om te lezen. Hopelijk helpen deze tips je weer een beetje verder <3  13 december 2016

  Wat een heerlijk artikel. En wat fijn dat jij het stukje bij beetje het moeten los kan laten met deze tips. Ik vind het zelf nog heel lastig en ben echt hard voor mezelf wat dat betreft. Ik weet dat, maar toch heb ik nog niet die tip gevonden. Neem jouw tips in ieder geval ten harte en hoop dat ze wat verandering kunnen brengen in mijn gemoedstoestand haha ;-) X


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Geen enkele stem is zo kritisch als die van onszelf ;-) Ik denk dat iedereen hier zich wel in herkent! Hopelijk kun je inderdaad wat met die tips. Je hebt in ieder geval alle reden om lief voor jezelf te zijn, en trots op jezelf te zijn. X  13 december 2016

  Tof Femke! Ik heb ook echt moeten leren om voor mezelf te kiezen. Fijn dat je daar nu je eigen manier voor gevonden hebt!  13 december 2016

  Fijn artikel Femke! Ik zou heel graag ‘minder moeten’ van mezelf, dus deze tips vind ik wel erg fijn. Ik werkte twee halve dagen en heb dat nu teruggeschroefd naar een halve dag. Aangezien ik door school, mijn website en werk heel weinig tijd voor mezelf over had.


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Wat goed en knap dat je dit hebt gedaan. Voel je je hierdoor al beter?  13 december 2016

  Ik herken mezelf hier ook heel erg in. Voor mij is het belangrijk om inderdaad een stapje terug te doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Handige tips meid!  13 december 2016

  Ja, ik zou ook graag minder moeten van mezelf! Het is wel lastig om anders te denken, maar het helpt zeker wel wanneer je denk dat je niet alles hoeft te kunnen en/of te doen.  13 december 2016

  Ik moet dit printen en bij houden en als mantra gebruiken! Ik heb daar echt problemen mee, minder moeten van mezelf…


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Ik zeg: print away :-)  13 december 2016

  Oef ja, ik moet ook wel veel. Vroeger veel meer dan nu, dat is nou eenmaal wat een burn-out met je doet. Tegenwoordig kan ik niet eens meer ergens op tijd aankomen, terwijl ik vroeger standaard te vroeg was. Ik haal nu mijn schouders op, bied mijn excuses aan en laat het gaan. Vroeger kon ik me dan nog dagen schuldig voelen dat ik te laat was, nu ik alles wat minder moet kan ik het beter laten gaan, zo ga ik met alle ‘moetjes’ om tegenwoordig! En het is zo heerlijk rustig :)


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Wauw, wat knap dat je al zo’n omschakeling hebt gemaakt. Dat is beslist niet makkelijk, en zeker niet met een burn-out. Dat is één groot gevecht met jezelf (maar goed: dat hoef ik jou niet te vertellen). Echt knap dat je zoveel los hebt kunnen laten, daar mag je oprecht trots op zijn!  13 december 2016

  Afgelopen zomer las ik het boek, De Groeten met Moeten. Een feest van herkenning. Als je eens gaat opletten hoe vaak je in je taalgebruik het woord moeten gebruikt!!! Niet normaal hoor.
  Vervang het woord “moeten” eens door “mogen” of “willen”.
  Dat geeft zo’n andere energie!


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Oh, dat boek kende ik nog helemaal niet! Ik ga ‘m snel opzoeken…. Zelf ben ik wel ‘Wellth: how I learned a life not a resumé’ aan het lezen. Ook zeer interessant!  13 december 2016

  Haha ja zo herkenbaar, het is eigenlijk bijna een spelletje hoe vaak je jezelf erop kan betrappen op een dag. Ik zal eerlijk bekennen dat ik de laatste tijd ook minder moet van mezelf. Ja, er zitten ook mindere kanten aan (bijv niet moeten sporten, dus minder fit lijf) maar gelukkig ook genoeg positieve dingen zoals de rust in je hoofd! De kunst om er een balans in te vinden. ;)


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Ik kan het niet meer met je eens zijn :-) Van jezelf dingen moeten is natuurlijk ook niet per se erg, zolang je het aantal moeten inderdaad maar in balans blijft.  13 december 2016

  ik moet dit gewoon ff opslaan ofzo… ofnee, ik wil dit even opslaan haha XD


  Femke - Youniqueblog

  14 december 2016

  Superlief :-)!  14 december 2016

  Dat realistisch kijken is iets wat ik vaak probeer en ervaar als werkend. Eén onvoldoende is geen einde van je studie, of wereld ;-)  15 december 2016

  Eigenlijk moet (…) ik dat ook vaker tegen mezelf zeggen: dan maar even niet nu. De wereld vergaat echt niet als er bepaalde dingen niet gebeuren. Maar ik WIL zo veel, en voor mijn gevoel zitten er zo weinig uren in een dag en weinig dagen in een week. Stom eigenlijk he.


  Femke - Youniqueblog

  16 december 2016

  Ik herken je gevoel helemaal! Het is ook niet erg om veel dingen te willen (of van jezelf te moeten), zolang je er zelf niet mee zit ;-)  15 december 2016

  Hele goede tips! Zelf ben ik ook een kei in mezelf vanalles verplichten en hopelijk helpen deze tips in de toekomst.


  Femke - Youniqueblog

  16 december 2016

  Ik hoop het ook <3  23 december 2016

  Voor mij helpt het enorm om het woordje moeten simpelweg in het woordje willen te veranderen, want dat haalt al heel veel druk van de ketel – vooral wat bloggen betreft. Mooi stuk!