Blog combineren met een fulltime baan: een aantal handige tips
11/01/2017


blog-combineren-fulltime-baan
Als freelancer heb ik allesbehalve een 9-tot-5 baan. Ook wanneer je in loondienst werkt kunnen je werktijden lang én onregelmatig zijn. Je blog combineren met een fulltime baan? Ik deel een aantal handige tips. Ook leuk om te lezen wanneer je time managing skills niet helemaal zijn, zoals dit zou moeten ;-)

Blog combineren met een fulltime baan

ZET ER GEEN DRUK ACHTER
Mijn eerste -en voor mijn gevoel ook één van de beste- tip is om geen druk te leggen op het bloggen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je ‘al’ een week niets hebt gepost. Bedenk echter dat kwaliteit belangrijk is dan kwantiteit. Daarnaast bedoel ik ook met ‘er geen druk achter zetten’ dat je (ideeën) voor blogs op natuurlijke wijze moet laten ‘komen’. In de periode dat ik niet lekker in mijn vel zat was ik erg druk bezig met het forceren van leuke posts en het maken van mooie beelden. Dit terwijl de beste posts vaak voortkomen uit leuke dingen die je (spontaan) hebt gezien, gekocht of meegemaakt. Zo is ook bovenstaande foto op meer ‘natuurlijke’ wijze gemaakt. Als in: toen ik met Roy door de stad liep nadat we huizen hadden bezichtigd, vroeg ik of hij even een paar foto’s kon maken voor mijn blog. Nog geen zes foto’s verder riep ik: “Oké, kláár!” Geen urenlange shoot, maar gewoon zoals ik er op een zondag uitzie. Oké toegegeven: mét een filtertje ;-)

PLAN HET IN ALS WERK
Het klinkt misschien tegenstrijdig als je bedenkt dat je geen druk op bloggen moet leggen, maar het wel in te plannen als werk. Toch is dit de belangrijkste les die ik van mijn coach heb geleerd met betrekking tot bloggen. Wanneer je bloggen namelijk ziet als werk en het ook als dusdanig in je weekplanning verwerkt, bewaar je beter het overzicht en weet je precies hoeveel tijd je hierin investeert. Bovendien kan het heel veel rust geven als je weet wanneer je wél tijd hebt voor je blog. Dan kun je met een gerust gevoel na je (lange) werkdag ‘s avonds op de bank ploffen. Zolang je vervolgens zaterdagochtend een paar uurtjes achter je laptop kruipt. Tenminste, als je dit wil. Want…

HOUD HET LEUK
Je blog is jóúw plekje op het internet. Zolang je inkomen niet hiervan afhankelijk is, kan ik er zeker voor pleiten om het wél in te plannen als werk maar het zeker niet te zien als werk. Wanneer je je camera of laptop erbij pakt voor je blog, moet je dit doen omdat het goed voelt en omdat je het simpelweg leuk vindt om te doen. Je moet het kunnen zien als ontspanning, en niet als nóg een extra taak op je to-do list. Jezelf dus vastpinnen op een verplicht aantal posts per week, is dus echt niet aan te raden. Ik merk zelf ook dat ik het leuker vindt om meer ‘spontane’ posts te lezen van andere bloggers in plaats van te lezen over ‘standaard’ en overduidelijk geforceerde onderwerpen. En ik gok dat ik het als granny ook het allerleukste vindt om die persoonlijke, enthousiaste posts terug te lezen…

Je blog combineren met een fulltime baan: doe jij dit ook? Wat zijn jouw beste tips? 

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER36 reacties


  11 januari 2017

  Ooh ik dacht dat je het 50/50 deed, je werk en je blog (ook werk). Maar niet dus, wat knap van je! En het leuk houden is oh zo belangrijk, anders hou je het inderdaad never nooit vol :)


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Nope, mijn blog is echt iets wat ik ‘erbij’ doe. Een uit de hand gelopen hobby zullen we maar zeggen ;-) Superlief in ieder geval je reactie!  11 januari 2017

  Gelukkig hoef ik momenteel nog niet zoveel te combineren en heb ik alle tijd. Wat bij mij goed werkt is vooruit plannen en werken. Als ik teveel moet doen omdat ik per se nú of morgen nog iets wil publiceren dan gebeurt er helemaal niets.
  P.S. Je hebt een plekje op mijn blog gekregen vandaag! Kom je even kijken?!


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Ah, ik heb het nét gelezen! Wat een ontzettend lieve woorden over mijn blog <3 Dankje-, dankje-, dankjewel!  11 januari 2017

  Goede tips! Ik combineer mijn blog met m’n studie en dat is af en toe ook best pittig. Dus post ik misschien niet zo vaak als ik zou willen, maar publiceer ik wel alleen artikelen waar ik echt tevreden over ben. En dat werkt voor mij echt! :)


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Dat is inderdaad ook zó belangrijk <3 Beter een paar goede posts waar je trots op bent, dan een aantal 'net niet' posts.  11 januari 2017

  Fijne tips, dankjewel! Ik combineer mijn blog met een fulltime baan en probeer daarnaast ook nog een webshop bij te houden en succesvol te maken. Dat zorgde ervoor dat ik het bloggen en de webshop vorig jaar iedere keer als een moetje zag en er geen plezier meer aan beleefde. Ik heb beide even op een laag pitje gezet (ook omdat we een huis hadden gekocht en dit aan het verbouwen waren) en ben nu weer extra gemotiveerd om aan de slag te gaan. Inderdaad liever een goede blog posten die je met plezier hebt gemaakt, dan iets posten om te moeten posten. Ik probeer het nu ook meer als werk te zien en deadlines te stellen. Op mijn werk heb ik daar totaal geen moeite mee, dus dat moet me privé ook lukken. En het werkt :-)


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Wat goed dat je zelf aanvoelde dat je op de rem moest trappen en keuzes moest maken. Dat kan enorm lastig zijn, zeker als alles leuk en belangrijk lijkt. Maar wat je ervoor terugkrijgt is inderdaad zo fijn: niet alleen een mooi huis, maar ook meer zin om aan je blog en webshop te werken. Knap hoor!  11 januari 2017

  Leuk om te lezen hoe jij het combineert! Dat gevoel van druk heb ik zelf ook laten varen. Daardoor blijft het een stuk leuker allemaal! :)  11 januari 2017

  Deze tips probeer ik ook te onthouden als ik druk ben met school, heel vaak vroeg van huis ga en laat thuis kom en dan alsnog wil bloggen. Heel handig!  11 januari 2017

  Bedankt voor je tips. Verder wil ik je een compliment geven voor je blog. Leest prettig en ziet er goed uit!

  Keep it up!


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Wat leuk om te horen, dank je wel :-)!  11 januari 2017

  Leuk! Ik heb afgelopen jaren ook fulltime gewerkt maar zit nu op een interim klus waarbij ik 32 tot 36 uur werk. Dus vandaag heb ik zomaar tijd om een blogje te typen…! :-)

  Het is wel behoorlijk intensief om naast een fulltime baan twee blogs bij te houden, heb ik gemerkt. Mooi artikel dus, herkenbaar!


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Pfoe, dat is inderdaad zeker veel werk! Knap dat je het zo goed kunt bijhouden :-)  11 januari 2017

  Wat een fijne tips. Ik combineer het momenteel ook naast mijn fulltime baan en vind dat soms best een uitdaging. Zo gingen een fulltime baan en verhuizen niet samen en heb ik ook wat minder regelmatig kunnen posten. Gelukkig begrijpen mijn lezers dit ook!
  Een vriendin van mij werkt niet fulltime en heeft meer tijd voor dingen en soms benijd ik haar daar wel eens om (ik kan met meer tijd zoveel meer doen!), maar ach. Ik heb gewoon enorm veel plezier in het bloggen en dat is het natuurlijk het allerbelangrijkst! Ik ben inmiddels ook alweer een jaartje bezig, maar vanaf augustus 2016 pas echt actief. ;)


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Pfoe, dat is zeker een uitdaging! En een fulltime baan combineren met verhuizen is überhaupt al lastig, dus het is helemaal niet gek dat een blog daar ‘even’ dan niet meer bij past. Het voordeel aan freelancen is gelukkig wel dat mijn tijd vaak wat ‘flexibeler’ in te delen is. En wat leuk dat je ook alweer een jaartje blogt! Gaat zo snel, hè?  11 januari 2017

  Houdt het leuk en doe het voor jezelf zijn denk ik de belangrijkste dingen bij het bloggen :) daar ben ik het helemaal mee eens. Zelf werk ik nu 5 dagen per week en afwisselend op de zaterdagen. Het is een 9-6 baan dus ik heb eigenlijk alleen in de avond tijd om te bloggen. Vaak plan ik dan na het avondeten een uurtje a anderhalf uur in om aan artikelen te werken. Als het artikel dan niet afkomt is het totaal geen probleem, want dan heb ik nog steeds een productief voldaan gevoel :)


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Wat ontzettend fijn dat je het op die manier kan inplannen, en ook zo makkelijk los kunt laten. Dat is zo belangrijk om het leuk te houden :-)  11 januari 2017

  De beste tip is om er geen druk achter te zetten, maarja soms is dat heel moeilijk  11 januari 2017

  Onwijs handige tips!  11 januari 2017

  Goede tips! Toen ik nog fulltime werkte ging bloggen eigenlijk wat makkelijker omdat toen vaak na het werk meteen m’n laptop erbij pakte en doorging in mijn “werkmodus”. Nu ik werk als freelancer, plan ik mijn blog momenten, zoals jij ook aangeeft. Op deze manier houd ik het overzichtelijk wanneer ik aan mijn blog kan werken. Dit ook om te voor komen dat ik er constant mee bezig ben.


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Ik doe het inderdaad precies hetzelfde! Werkt voor mij ook zó fijn :-)  11 januari 2017

  Ah, fijne tips! Ik ga vanaf deze maand mijn blog proberen te combineren met een fulltime baan. Het werkende leven is namelijk begonnen. Ik ga je artikel er dus zeker gereld bij pakken.


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Ah, heel veel succes! Enne: veel plezier bij je nieuwe baan <3  12 januari 2017

  Ik vind het ook lastig om mijn blog vrolijk te houden nu ik me niet zo happy voel. Hetbelangrijkste is denk ik gewoon vol houden en inderdaad niets moet.


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Dat snap ik heel goed! Het is natuurlijk ook oké om mindere momenten te delen, maar die keuze ligt natuurlijk bij jezelf. Ik kan heel goed begrijpen als je niet alles met iedereen wil delen :-)  12 januari 2017

  Goeie tips. Ik vind het soms wel lastig hoor. Ik heb twee ochtenden voor mijzelf . Dan probeer ik veel te doen. Ik heb ook nog een kleine en die vraagt ook aandacht. ‘s Avonds ben ik vaak te moe. Dus inplannen als werk, is niet aan mij besteedt. Behalve die twee ochtenden dan. Hoewel die soms ook ineens weer met andere dingen volgepland kunnen zijn ;)


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Dat lijkt me inderdaad wel lastig als je ook nog kinderen hebt ;-) Ik ben benieuwd hoe ik daar in de toekomst mee omga. Want zoals je zegt: dat valt natuurlijk niet écht te plannen, omdat onverwachte dingen dan gewoon eenmaal gebeuren.  12 januari 2017

  Ik werk 30 uur van de 38 en heb eigenlijk wel wat tijd om te bloggen. Mijn weekend valt bijvoorbeeld ook op maandag en dinsdag omdat ik op zaterdag en zondagvoormiddag werk. Zondagnamiddag is voor mijn vriend en tijdens mijn weekend is hij aan het werk en heb ik dus alle tijd die ik wil om aan m’n blog te besteden. Momenteel werkt dit voor mij echt supergoed. De ene keer schrijf ik 1 artikel per dag en soms 3 of 4 waardoor er ook wat meer marge is. Vind het zo wel fijn alleszins :) En op mijn werkdag ben ik er ‘s avonds mee bezig als ik zin heb.


  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2017

  Oh, wat fijn dat je het op zo’n natuurlijke manier kunt ‘oplossen’. Dat is echt het allerfijnste. Ik probeer het bloggen ook te laten samenvallen met de momenten dat Roy werkt, dat is echt heel fijn. Dan is het ook echt een momentje voor jezelf doen, en niet iets wat je ‘moet’ dan als je stiekem samen iets wilt doen.  13 januari 2017

  Goeie tips! Ik zie onze blog ook echt een beetje als dagboek, waardoor het echt onderdeel van je leven wordt om af en toe een artikeltje te posten.  14 januari 2017

  Wat een fijne tips, vooral dat inlannen is iets wat ik iets meer zou moeten doen. Ik werk niet fulltime (24u), maar heb ook nog 2 kids, en natuurlijk een huishouden te runnen. Begin vorig jaar had ik elke dag een artikel online, maar dat was echt niet te doen. Toen ben ik naar 5 artikelen per week gegaan. Maar in december lukte dat eigenlijk ook nog niet heel goed. Ik vind het namelijk erg leuk om over DIY projecten te schrijven. Maar als je die dan nog eens eerst moet maken, foto’s moet maken tegelijkertijd en er ook nog een blogartikel over moet schrijven, dan is het bijna niet te doen. Bijna elke avond ben ik dus wel met mijn blog bezig, en vaak ook nog in de weekenden. Helemaal nu het winter is, en foto’s maken ‘s avonds bijna niet te doen is. Voor januari heb ik steeds 4 artikelen per week gepland, en dat geeft gelukkig al weer wat adem. Overigens heb ik er wel ontzettend veel lol in, en dat is waar het om gaat!  16 januari 2017

  Pff, ik heb toen ik net fulltime ging werken echt een enorme struggle gehad om het op een fijne manier te combineren, maar uiteindelijk kwam het goed :) Vorig jaar werd het me echter teveel en ben ik gestopt, maar ik kon toch niet zonder, dus blog inmiddels weer haha ;)

  Maar nu heb ik wel vaak weer de struggles met het weer als ik vrij ben etc.. Toch werkt vooruit plannen en alleen bloggen als je zin/tijd hebt voor mij het beste :)

  xx  20 januari 2017

  Wat een fijne tips! Het is soms inderdaad eventjes puzzelen hoe je het beste een fulltime baan kan combineren met een blog. Ik werk zelf 40 uur en blog daarnaast, maar waar een wil is, is een weg ;-) En zoals je al zelf zegt: zolang je er maar plezier uit blijft halen! Inspirerend hoe jij dit zelf ook doet, knap hoor. Fijn weekend alvast. Liefs, Merel  21 januari 2017

  Ik sluit me helemaal aan bij je punten! Het leuk houden maar het tegelijkertijd ook serieus nemen is de beste manier om de balans te bewaren.  21 januari 2017

  Goed artikel! Ik heb ook een fulltime baan naast mijn blog en ik plan mijn uurtjes die ik aan mijn blog besteed, in. Ik post drie keer per week en dat is ook echt genoeg voor mij. Ik kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit :)