'Wat is het verschil tussen een coach en psycholoog?' en meer vragen
15/02/2017


coach
Eind vorig jaar schreef ik dat ik hulp had gezocht bij een coach, omdat ik langere tijd niet lekker in mijn vel zat. Sindsdien krijg ik enorm veel vragen over hoe ik destijds bij een coach terecht ben gekomen, of ik er ook ‘iets’ aan heb gehad en bovenal ‘wat nou eigenlijk het verschil is’ tussen een coach en psycholoog. In deze post probeer ik deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Hopelijk hebben jullie er iets aan!

Q. Hoe ben je bij je coach terechtgekomen?
Hoe meer mensen ik spreek, hoe hoger de persoonlijke drempel lijkt te zijn om hulp te zoeken. Bovenal omdat de meeste simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen. En eerlijk: zelf bevond ik me destijds ook in deze positie. Van huis uit heb ik altijd geleerd om hulp te zoeken als het niet goed met je gaat en daarom besloot ik random de woorden ‘psycholoog’ en ‘Den Bosch’ in te tikken in Google toen ik eenmaal besloot dat het ‘echt anders moest’. Na verschillende websites te hebben bekeken, had ik een goed gevoel bij een psycholoog die onder één dak zat met een coach. Ik besloot contact met haar op te nemen waarbij werd verteld dat alle intakegesprekken door de coach werden gedaan. Op basis van dit intakegesprek zou -in overleg met mij- worden bepaald bij wie ik terecht kwam: de psycholoog of coach. En zoals jullie inmiddels wel weten, werd dit de coach ;-)

Q. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een coach en psycholoog?
Ik weet niet of ik de juiste persoon ben aan wie je dit moet vragen, maar het volgende is mij uitgelegd: een psycholoog richt zich meer op het verwerken van (jeugd)trauma’s, en een coach helpt je meer met het vinden van oplossingen op ‘alledaagse’ dingen waardoor je je belemmert voelt. Als ik de vraag in Google intik wordt het ook wel zo uitgelegd: “Een psycholoog geeft therapie. Gesprekken die je met een psycholoog voert dienen voor het werken aan een oplossing bij psychische problemen. Een coach geeft coaching. Een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen.” Hopelijk schept dit -een ietsjepietsje- meer duidelijkheid.

Q. Heb je iets aan je coach gehad?
Deze vraag kan ik zonder twijfel beantwoorden met een volmondige ‘JA’. Zoals weleens eerder benoemd heb ik in zéér korte periode niet alleen geleerd om anders gaan kijken naar bepaalde zaken, maar ook om mezelf meer rust te gunnen en niet altijd maar te (moeten) gáán. Mijn laatste coaching sessie was misschien al een paar maanden geleden, maar ik merk dat ik nog steeds heel bewust (en soms ook onbewust) bezig ben met datgene wat ik heb geleerd. Het is voor mij nu veel makkelijker geworden om op een afstandje naar dingen te kijken en te beseffen in welke gevallen ik een eigen verantwoordelijkheid heb en in welke gevallen ik dingen moet loslaten. “Je komt zó sterk over,” zei een vriendin glimmend van trots toen ik met haar praatte over de afgelopen periode. En zo voel ik me ook. Sterker dan ooit.

Liefs,
Femke

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER

Beeld: Ellen van Lent20 reacties


  15 februari 2017

  Wow wat fijn meis. Echt heerlijk als je weer back on track wordt gezet en handvaten krijgt aangereikt. <3  15 februari 2017

  Heel erg fijn en bemoedigend om te lezen. Goed dat je alles beter de baas kan!  15 februari 2017

  Fijn dat je het verschil uitlegt. Dan lijkt het ineens heel logisch, haha. En nog fijner dat het je zo geholpen heeft, daar is het natuurlijk ook voor!  15 februari 2017

  Tof dat je deze vragen beantwoordt! Ik studeer zelf voor de hulpverlening en heb ook wel eens opgezocht wat nou het verschil is tussen dat en coaching. Het kwam erop neer dat de hulpverlening voornamelijk gaat om het aan de slag gaan met problemen (waarom doe je iets en wat is de reden daarvan?) en coaching meer gaat om het inzetten van kwaliteiten en doelen (waar loop je tegenaan/wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen?). Zoiets :)


  Femke - Youniqueblog

  17 februari 2017

  Oh, dat klinkt inderdaad ook wel heel logisch ;-) Bij mijn coaching ging het inderdaad ook voornamelijk om het opstellen van (persoonlijke) doelen en hoe dit te bereiken.  15 februari 2017

  Ik heb in de hulpverlening gewerkt en merk dat er in de maatschappij (al veeeel minder dan vroeger gelukkig) vaak onwetendheid heerst over hulp krijgen van bijvoorbeeld een psycholoog. Zo jammer! Vaak denken mensen dan dat het totaal niet goed met je gaat terwijl ik denk dat iedereen wel eens wat hulp kan gebruiken. Fijn dat je zoveel geleerd hebt :) X


  Femke - Youniqueblog

  17 februari 2017

  Precíés dit! Mensen kunnen doen alsof je een zielig vogeltje bent, terwijl ik echt iedereen een coach zou kunnen aanraden. Ook als je wél lekker in je vel zit. Het is zo inzichtelijk!  15 februari 2017

  Goed dat je die vragen beantwoord. Ik vind een coach en psycholoog ook heel anders.


  Jessie

  15 februari 2017

  Super leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven! Ik heb nu tijdens mijn studie psychologie een vak over coaching en ben er mega enthousiast over. In tegenstelling tot inderdaad therapie (heel problem-focused te werk gaan met een klinische populatie) gaat coaching om het beste halen uit jezelf, heel solution- of goal-focused. Er wordt veel gebruik gemaakt van ideeën uit de positieve psychologie en inderdaad, de coach en coachee zijn gelijken en dus zal een coach nooit zeggen, “nou, als ik jou was zou ik dit doen”. De oplossing en de weg ernaartoe liggen bij jezelf, de coach faciliteert en ondersteunt alleen!


  Femke - Youniqueblog

  17 februari 2017

  Wauw, wat een fijne uitgebreide uitleg! Ik kan me hier zeker in vinden afgaande op de invulling van mijn coachsessies. Er zit dus echt wel een duidelijk verschil in, maar het is soms lastig om hier de vinger op te leggen ;-)  15 februari 2017

  Wat een goed artikel om te lezen, en top dat je hier aandacht aan besteed op je blog. Inderdaad erg belangrijk. :)  15 februari 2017

  Wat goed dat je uit jezelf naar een coach bent gestapt! Het klinkt heel interessant.  15 februari 2017

  Wat goed dat je dit zo open durft te vertellen! Je mag zeker trots zijn op jezelf <3


  Femke - Youniqueblog

  17 februari 2017

  Wat ontzettend lief, dankjewel voor deze fijne reactie <3  16 februari 2017

  Wat een goed artikel en knap dat je hier zo open over bent.  16 februari 2017

  Wat fijn dat het je zo geholpen heeft.  16 februari 2017

  Ben heel blij voor je dat het je zo geholpen heeft Fem. Het is ook te merken, je ben veel levendiger weer! <3


  Femke - Youniqueblog

  17 februari 2017

  Hahaha, lief <3  17 februari 2017

  Wat fijn om te lezen dat je je weer een stuk beter voelt en het je ook echt geholpen heeft om naar een coach te gaan! Ik heb niet het gevoel dat ik echt hulp nodig heb, maar ik merk wel dat ik af en toe een beetje de weg kwijt raak in wat ik nou met mijn leven aan moet (vooral in combinatie met chronisch ziek zijn), maar een psycholoog zoeken vond ik weer zo net alsof het slecht met me gaat mentaal, maar dat is niet zo. Dus ik vind eigenlijk goed om dit te lezen dat er toch best een groot verschil is tussen een psycholoog en een coach, dus ik ga is over nadenken of zo’n coach voor mij ook iets zou zijn!  18 februari 2017

  Fijn dat je er ook echt iets aan hebt gehad. Dat is het belangrijkste natuurlijk. Ik wist niet eens eigenlijk dat er zoiets als een coach was, al heb ik wel verschillende keren bij een psycholoog gelopen.